شاید پیوند استخوان در ایمپلنت دندان به گوش شما خورده باشد. برای خیلی از افراد سوال است که پیوند استخوان چه زمانی انجام می شود؟ منظور از انجام این کار در ایمپلنت دندان چیست؟ در ادامه مطلب با کلینیک دندانپزشکی ایمپلنتیا بهترین مرکز کاشت دندان تهران همراه باشید تا اطلاعات جامع و مفیدی از جمله عواملی که باعث نیاز به پیوند استخوان می شوند ، عوارض آن ، روش های استفاده شده و غیره در این زمینه کسب کنید.
چه زمان پیوند استخوان در ایمپلنت دندان انجام می شود؟
- در زمان هایی که مدتی طولانی از کشیده شدن دندان گذشته است.
- به وجود آمدن بیماری های مربوط به لثه
- اگر بنا بر دلایلی ناحیه مورد نظر بر اثر تصادف و اتفاق ضربه شدید دیده باشد.
- وجود داشتن نقصی بزرگ در منطقه مورد نظر برای انجام ایمپلنت.
چرا نبود دندان باعث از دست رفتن استخوان می شود؟
در ادامه توضیحات مربوط به پیوند استخوان در ایمپلنت دندان این موضوع پرداخته می شود که چرا نبود دندان باعث از دست رفتن استخوان می شود. جالب است بدانید که، دندان ها هستند که استخوان فک را حفظ می کنند. زمانی که دندان ها از دست می رود به مرور زمان استخوان های ناحیه دندانی در نواحی عمودی و افقی تحلیل پیدا می کند. این تحلیل میتواند موجب کم شدن ضخامت استخوان فک باشد و یا روی ارتفاع این استخوان اثر بگذارد. اگر دندان سریعاً در این منطقه جایگزین نگردد، این تغییرات در استخوان ها به وجود می آید. از این رو است که پزشک اصرار بر قرار دادن ایمپلنت در اسرع وقت دارد. در این حالت به راحتی از استخوان های فک بیمار محافظت می شود. حداکثر دو ماه پس از کشیدن دندان زمانی مناسب برای انجام ایمپلنت است. اگر این زمان طولانی شود پزشک مجبور می شود با روش های مختلف مبادرت به پیوند استخوان و سپس مبادرت به انجام ایمپلنت های دندانی نماید.
چه افرادی نیاز به پیوند استخوان در ایمپلنت دندان دارند؟
همانطور که در قبل اشاره شد بهتر است ایمپلنت در روز کشیده شدن دندان صورت پذیرد. اما در بیشتر موارد شاهد این هستیم که بسیاری از افراد دیر برای این کار مراجعه میکنند. افرادی هم که دچار آسیب در ناحیه استخوان فک شده اند و یا اینکه استخوان های آن منطقه از تراکم کافی به منظور ایجاد پایه برخوردار نیست، از کاندیدهای پیوند استخوان در ایمپلنت هستند. در کلینیک دندانپزشکی ایمپلنتیا خدمات متنوعی در این زمینه ارائه می شود.
چه اشخاصی نمی توانند پیوند استخوان در ایمپلنت دندان را انجام دهند؟
بهتر است برای درمان پیوند استخوان به یک کلینیک خوب کاشت ایمپلنت در دندان در تهران مراجعه کنید و تمامی داروهای مصرفی و بیماری ها را به ایشان اطلاع دهید. افرادی که در پیوند استخوان به مشکل دچار می شوند عبارتند از :
- دیابت
- بیماری سیستم ایمنی
- شیمی درمانی ، سرطان و اشعه درمانی
- دخانیات و اعتیاد که در پروسه درمان اخلال ایجاد می کند.
امکان شکست درمان پیوند استخوان و علائم آن
متریال هایی که برای پیوند استخوان استفاده می شود دارای کد ژنتیکی نبوده و ماده زنده نیست بلکه مواد معدنی می باشد. مهم ترین مسئله در واکنش به پیوند استخوان ، مقدار استخوان سازی می باشد. علائمی که فرد را به شکست پیوند استخوان می رساند درد شدید ناحیه جراحی چند روز پس از انجام پیوند استخوان ، قرمزی و تورم این ناحیه که در نهایت منجر به تخلیه این پیوند می شود.
انواع پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
- حفاظت از حفره خالی دندان
در زمان کشیدن دندان منطقه ای حفره مانند به وجود می آید. و پزشک مبادرت به پر کردن این حفره می نماید. این کار با پودر استخوان صورت می پذیرد. دو ماه بعد از از انجام این کار می توان مبادرت به کاشت ایمپلنت نمود.
- بازسازی استخوان در ناحیه افقی
برای رفع نقایص استخوان و بستر انجام ایمپلنت، در حالت افقی استخوان دندان عملیات بستر سازی انجام می شود. انجام این کار با پودر استخوان و ممبران صورت می پذیرد.
- بازسازی استخوان به صورت عمودی
این نوع از بازسازی برای پیوند استخوان در ایمپلنت دندان زمانی انجام میشود که تحلیل رفتن استخوان ها مقدار قابل توجهی باشد. در این زمان مجبور هستیم که ارتفاع استخوان را نیز بازسازی نماییم.
- جراحی سینوس لیفت
این جراحی به منظور بالا آوردن دیواره سینوس ها در منطقه فک بالا می باشد. این کار بدین منظور انجام می شود که پزشک قادر باشد بدون آسیب رسیدن به محیط سینوسها، ایمپلنت را متناسب با طول و قطر مطلوب در محل قرار دهد.
آیا پیوند استخوان در پروسه کاشت دندان عمل سخت و دردناک است؟
با پیشرفت های پزشکی و استفاده از داروهای بی حسی عمل پیوند استخوان در ایمپلنت به هیچ وجه دردناک و غیر قابل تحمل نخواهد بود. با بی حس شدن موضع مورد نظر پزشک و بیمار با فراغ بال این فرآیند را پشت سر می گذارند. البته حضور یک متخصص باتجربه نیز می تواند در انجام این کار به مطلوب ترین حالت ممکن، کمک نماید.
پیوند استخوان در ایمپلنت دندان چه مقدار طول میکشد؟
کل فرایند جراحی پیوند استخوان در مطب انجام می شود. برای انجام این کار بسته به مساحت ناحیه مورد درمان، زمانی حدود ۳۰ الی ۶۰ دقیقه نیاز است. بعد از انجام پیوند دو هفته زمان برای کشیدن بخیه ها نیاز است. بعد از گذشت ۳ الی ۶ ماه شاهد استخوانی با کیفیت مطلوب خواهیم بود.
مزایا و معایب پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
بزرگترین مزیت پیوند استخوان افزایش پیدا کردن ضخامت و یا ارتفاع استخوان فک است. این بستر هر مقدار آماده تر باشد پایه های ایمپلنت با ثبات بیشتری در آن سال ها باقی خواهد ماند. از آنجا که کیفیت و تراکم استخوان در این فرآیند بسیار مهم است، با پیوند استخوان می توان بافتی با کیفیت به منظور انجام این کار فراهم کرد. اگر بخواهیم از معایب این کار نام ببریم شاید در وهله اول باید به افزایش یافتن هزینه ایمپلنت دندان در این حالت اشاره کرد. دو هفته هم باید به منظور ترمیم زخم ها و بخیه های ایجاد شده صبر کرد.
بهترین مواد برای پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
اغلب بهترین مواد برای پیوند استخوان اتوگرافت ها می باشند زیرا استریل بوده و از انتقال هرگونه بیماری جلوگیری می کند. همچنین اتوگرافت ها از لحاظ جوش خوردن و موفقیت بسیار عالی بوده و به دلیل برداشته شدن از بدن بیمار سیستم های ایمنی با این مواد سازگارند.
نگهداری ها و مراقبت پس از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
- بعد از انجام این عمل برای شما آنتی بیوتیک تجویز می گردد. که باید به طور دقیق آن را مصرف نمایید.
- در صورت صلاحدید پزشک برای تسکین درد، مسکن تجویز می گردد.
- ممکن است بعد از پیوند استخوان کبودی و تورم مشاهده کنید. این امر طبیعی است میتوان با کمپرس یخ آن را کاهش داد.
- استفاده از دهانشویه کلرهگزیدین به مدت یک هفته می تواند مفید باشد.
- احساس وجود تکه و خرده ریزه در دهان امری طبیعی است.
- پس از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان باید از مصرف سیگار و دخانیات اجتناب نمود.
می توان با استفاده از این تکنیک شرایط مناسبی را برای کاشت پایه و داشتن دندانهایی مستحکم فراهم نمود. بستر مطمئن ایجاد شده می تواند سالیان طولانی نگهدارنده تاج دندان در دهان شما باشد. می توانید از ظاهر و لبخندی زیبا برخوردار بوده و همچنین با تغذیه مناسب و جویدن درست مواد غذایی، به سلامت جسم خود نیز کمک نمایید.
چگونه برای پیوند استخوان در ایمپلنت دندان آماده شویم؟
برای آماده شدن جهت انجام پیوند استخوان در کاشت دندان ، اقدام بخصوصی مورد نیاز نمی باشد. در اینجا چک لیستی از آنچه باید قبل از روند انجام دهید ، ارائه شده است:
- داروهایی مورد مصرف خود خصوصاً داروهای رقیق کننده خون را با هدف پیشگیری از مشکلات خونریزی در طول جراحی ، به پزشک خود اعلام کنید.
- با یکی از دوستان یا نزدیکان ، هماهنگی های لازم را جهت بر عهده گرفتن مسئولیت رانندگی و بازگرداندن شما به منزل و همراهی شما در انجام امور روزمره در ساعات بعد از جراحی ، انجام دهید.
فرایند پیوند استخوان در ایمپلنت دندان چگونه انجام می شود؟
- قبل از اجرای فرایند ، ناحیه درمان تحت بی حسی قرار می گیرد.
- تکنسین دندان ، ناحیه درمان را تمیز می کند.
- بهترین متخصص ایمپلنت دندان تهران برشی را در لثه ایجاد کرده و آن را از استخوان در جایی که قرار است پیوند در آن انجام شود ، جدا می کند.
- جراح ماده استخوان را در بین دو بخش استخوان که باید در کنار هم رشد کنند ، قرار می دهد.
- پیوند استخوان برای کاشت دندان با ماده چسب ویژه یا غشا یا پیچ های مخصوص در محل خود محکم می شود.
- برش برای آغاز فرایند بهبود ، بسته می شود.
پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان به چند منظور انجام می شود؟
- بالا بردن استخوان سینوس فک : در صورتی که ایمپلنت روی یک پایه قوی تر قرار گیرد ، غشای سینوس به بالا کشیده شده و استخوان پیوندی زیر این غشا قرار می گیرد.
- تقویت استخوان فک : اغلب با وجود نواقص مادرزادی ، صدمات فیزیکی یا بیماری های شدید لثه ، شیارهایی به روی استخوان فک ایجاد می کند. در این صورت برای پر کردن این شیارها از پیوند استخوان استفاده می شود.
- تغییر مکان عصب : برای پیوند استخوان در ایمپلنت دندان و کاشت پایه گاهی به جابجایی عصب آلوئولار تحتانی نیاز است. این عصب به کنترل حس لب ها و گونه ها می پردازد. از پیوند استخوان برای جابجایی این عصب می توان کمک گرفت.
چرا پیوند استخوان برای بازیابی دندان الزامی است؟
دندان ها در داخل فک در ناحیه ای استخوانی به نام قوس فکی قلاب می شوند. استخوان قوس فکی ریشه های دندان ها را برای محافظت از آنها ، احاطه کرده و امکان استفاده از دندان ها در فرایندهایی از قبیل جویدن را می دهد. بدون استخوان قوس فکی ، فک نمی تواند از دندان های طبیعی یا ایمپلنت شده ، پشتیبانی کند. علت اصلی تحلیل استخوان و نیاز به پیوند استخوان این است که بعد از مدت طولانی که دندان کشیده می شود استخوان چون دندانی در آن بخش نبوده و نیازی به آن استخوان نبوده ، استخوان تحلیل می رود.
بنا به دلایل متعدد ، افراد بخش از استخوان فک را از دست می دهند. برای مثال ، دندان تان را می کشید و استخوان به همراه دندان ، از دست می رود. یا گاهی به بیماری لثه پریودنتال مبتلا می شوید و استخوان لثه خود را از دست می دهید. به این ترتیب ، صرفنظر از علت از دست دادن استخوان فک ، در زمان ایمپلنت ، استخوان کافی برای پشتیبانی از دندان و قلاب شدن دندان در آن وجود نخواهد داشت.
پزشک برای جبران استخوان از دست رفته و امکان ایمپلنت جدید در آن ، جراحی پیوند استخوان در ایمپلنت دندان را توصیه می کند. بیشتر جراحی های پیوند استخوان با هدف بازیابی وضعیتی که استخوان فک ، قبل از کشیدن دندان یا ابتلا به بیماری از آن بهره مند بوده است ، انجام می شود.
عامل موثر در موفقیت ایمپلنت : کیفیت استخوان فک
ایمپلنت با ریشه دندان طبیعی ، عملکردی مشابه دارد و هر چه بهتر و محکم تر به استخوان فک متصل شود آمار موفقیت این دندان نیز بالا می رود. به طور معمول قبل از جراحی دندان پزشک از بیمار می خواهد که با اشعه ایکس از وضعیت استخوان فک تصویربرداری شود. اگر مقدار و تراکم استخوان فک در خصوص کاشت ایمپلنت کافی باشد جراح روند جراحی را بلافاصله شروع می کند.
در اغلب موارد متاسفانه برای کاشت ایمپلنت تراکم استخوان فک کافی نیست و از آن پشتیبانی و حمایت نمی شود. در این هنگام پزشک پیوند استخوان در ایمپلنت دندان را تجویز می کند. پیوند استخوان مرحله ای برای جراحی اضافی است که از مواد استخوان ساز یا استخوان بدن فرد برای تقویت استخوان فک استفاده می شود. این کار به دوره زمانی 2 تا 4 ماهه نیاز دارد و موجب افزایش روند کلی درمان می شود. البته احتمال موفقیت ایمپلنت دندان افزایش یافته و دوره درمان طولانی می شود.
ریکاوری و مراقبت های بعد از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
بعد از پیوند استخوان در کاشت دندان ، گاهی دندانپزشک ناحیه اطراف برش در دهان شما را پانسمان می کند. دستورالعمل هایی برای تغییر پانسمان در طول 24 ساعت اول به شما توصیه می شود و آنتی بیوتیک برای کمک به پیشگیری از عفونت ، تجویز می گردد. همچنین داروهایی برای استفاده جهت کنترل درد تجویز می شود.
دیگر نکات مراقبت های بعد از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان ، شامل موارد زیر می باشد:
- استفاده از کیسه یا کمپرس یخ برای کمک به کاهش درد و تورم در یک الی دو روز اول بعد از جراحی
- خوردن غذاهای نرم و میکس شده در طول چند روز اول بعد از جراحی
- قرار دادن سر در موقعیت بالاتر نسبت به بدن با استفاده از چند بالش در زمان خوابیدن با هدف جلوگیری از تجمع خون در ناحیه برش
در طول دوره ریکاوری اولیه ، باید از موارد زیر اجتناب کنید:
- میل کردن مایعات داغ از قبیل قهوه یا سوپ
- میل کردن خوراکی های کرانچی مانند آجیل
- فعالیت های فیزیکی از قبیل ورزش هایی که احتمال وارد آمدن ضربه به ناحیه درمان در آنها زیاد است.
بعد از تقریباً یک هفته ، درد در ناحیه فک فروکش کرده و شما بهبود را احساس می کنید. فک شما بعد از چند هفته به حالت نرمال با می گردد ولی معمولاً چند ماه بعد از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان زمان لازم است تا فک به اندازه کافی برای دریافت ایمپلنت قوی شود. در طول ین دوره ، حداقل یک ویزیت برای انجام عکسبرداری با اشعه X و کنترل فرایند بهبود ، مورد نیاز خواهد بود.
از چه مواردی می توان به جای گرافت استخوان بهره برد؟
شایع ترین جایگزین ها برای پیوند استخوان در کاشت دندان شامل موارد زیر می شوند :
- ایمپلنت زاویه دار : این دسته به عنوان یک راه جایگزین برای گرافت استخوان ساده استفاده می شوند. زمانی که از این مدل بهره گرفته شود ، نرخ موفقیت و نتیجه آن ها بسیار شبیه به ایمپلنت های معمولی خواهد بود. اما در صورتی که نیاز به پیوند استخوان زیاد باشد ، این ایمپلنت های زاویه دار خیلی به کار نمی آیند.
- ایمپلنت زیگوماتیک و پتریگوئید : این دسته در گونه و استخوان هایی از صورت قرار می گیرند که درست در پشت فک بالا قرار دارند. این پروتزها طول زیادی دارند و زاویه دار می باشند و به صورت بریج های ثابت و یا دندان مصنوعی متحرک در داخل دهان قرار می گیرند. جراحی برای این مدت از نوع سنتی پیچیده تر است.
- بریج هایی که به دندان کناری فیکس شده است : در این پروسیجر ایمپلنت یا مستقیما به دندان کناری چسبانده می شود و یا این دندان ها ساییده می شوند تا بریج روی آن ها قرار گیرد. نوع بریجی که به عنوان جایگزین پیوند استخوان در ایمپلنت دندان استفاده می شود به طول فضای خالی ، کیفیت ساختار دندان ها ، طرز قرار گیری فک بالا و پایین روی هم و وضعیت اعصاب دندان بستگی دارد. معمولا یک یا دو دندان می تواند جایگزین شود.
- دندان مصنوعی : اگر نتوان ایمپلنت و بریج را در دهان شما قرار داد ، دندان از دست رفته را می توان با دندان مصنوعی جایگزین کرد. این مورد باید پس از هر بار غذا خوردن بیرون آورده شده و تمیز شوند. همچنین شب هنگام خواب نیز نباید استفاده شوند تا ریسک ابتلا به عفونت های لثه ای کاهش یابد.
- جایگزین نکردن دندان ها : زمانی که به اندازه کافی دندان در دهان وجود داشته باشد ، شاید بهتر باشد که این فضای خالی را پذیرفت و کاری برای پر کردن آن انجام نداد.
هزینه پیوند استخوان برای ایمپلنت
برای انجام پیوند استخوان در ایمپلنت دندان راه ها و روش های متفاوتی وجود دارد که با توجه به شرایط بیمار و همچنین مقدار هزینه های جانبی و غیره تخمین زده می شود. در نظر داشته باشید که هر کدام از انواع پیوند استخوان در ایمپلنت انجام شود نیاز دارد تا حدود 4 الی 9 ماه از فرایند درمان بگذرد تا استخوان به طور کامل جوش بخورد هر چه اتصال بهتر باشد و سریع تر انجام شود ، هزینه مراقبت ها و معاینات نیز کاهش پیدا می کند.
شاید کمترین هزینه پیوند لثه و استخوان زمانی رخ دهد که پیوند استخوان را از خود بیمار دریافت کرد. اتوگرافت به عنوان اولین گزینه انتخابی ایمپلنتولوژیست می باشد. اولیه گزینه و بهترین تکنیک استفاده از استخوان های خود بیمار جهت پیوند استخوان بوده که از مناطق مختلف بدن بیمار می تواند نمونه برداشته شود. چانه ، قسمت عقب تر فک پایین و یا حتی ران بیمار می تواند منبع بسیار مناسبی برای تامین نمونه برداری استخوان باشد. دندانپزشک برای تهیه نمونه ها از مواد بیهوشی یا بیحسی موضعی استفاده خواهد کرد. در شرایطی که برای پیوند استخوان فک از اندام های بیمار استفاده گردد آن را اتوگرافت می گویند. مهم ترین مزیت این روش نسبت به تکنیک های دیگر پیشگیری از انتقال بیماری و بروز عفونت یا عدم سازگاری بدن با استخوان پیوندی می باشد. علاوه بر تمامی این موارد هزینه انجام آزمایشات تشخیصی برای تست انواع بیماری ها از روی دوش بیمار برداشته می شود.
هزینه پیوند استخوان در ایمپلنت دندان در سال 1402
به طور کلی هزینه تعریف شده برای پیوند استخوان بسته به نوع آن کاملا متغیر است و طبق آمار به دست آمده از هزینه انجام شده در خارج ایران چیزی حدود 200 الی 1200 دلار میباشد. در مواردی که بیمار از بیمه برخوردار باشد و بیمه این نوع خدمات را پوشش دهد ، هزینه نهایی بسیار کمتر خواهد شد.
دیدگاه خود را بنویسید