کاشت دندان که امروزه برای ما به یک درمان شناخته شده، تبدیل شده است، در سال 1952 توسط یک جراح اورتوپد سوئدی ابداع گردید. اکنون این درمان بعنوان یک فرایند جایگزینی، برای دندان یا دندان های از دست رفته در حوزه دندانپزشکی، مورد استفاده قرار می گیرد. کاشت یا ایمپلنت دندان قرار دهی یک فیکسر در داخل استخوان فک است و در طول یک فاصله زمانی چند ماهه با استخوان جوشی می خورد. ایمپلنت ، نقش جایگزین ریشه از دست رفته دندان را ایفا کرده و دندان مصنوعی یا بریج را روی خود نگه می دارد. این نزدیکترین روش شبیه سازی با دندان طبیعی می باشد. بیشتر ایمپلنت های مورد استفاده در فرآیند کاشت دندان از جنس تیتانیوم است. خوشبختانه، بدن هیچگونه واکنش پس زنی یا برخورد با فلز تیتانیوم به عنوان یک جسم خارجی را از خود نشان نمی دهد. تکنولوژی در حوزه کاشت دندان تا حد زیادی بهبود یافته و امروزه نرخ موفقیت در این تکنیک به مرز 98 درصد نزدیک شده است.

کاشت دندان

انواع ایمپلنت در کاشت دندان

کاشت دندان، در انواع مختلف دسته بندی می شود:

  • ایمپلنت های تک مرحله ای

در این نوع کاشت دندان، بعد از استقرار ایمپلنت در داخل استخوان فک، قطعه ای بر روی فیکسچر بسته می شود که به آن اصطلاحا هیلینگ اباتمنت گفته می شود که از لثه بیرون می ماند و بعد از اینکه دوره بهبود، سپری شد، دیگر لازم نیست جراحی مجدد برای قرار دهی هیلینگ اباتمنت انجام شود.

  • ایمپلنت دو مرحله ای

در این روش که در واقع رایج ترین روش نیز محسوب می شود، ایمپلنت در داخل استخوان فک یعنی در زیر بافت لثه پنهان می شود. سپس بافت لثه بخیه زده می شود. پس از بهبود بافت اطراف استخوان، و تکمیل دوره جراحی اول، بخش دوم جراحی یعنی قرار دهی هیلینگ اباتمنت نصب انجام می شود.

مزایای کاشت دندان

یکی از مهم ترین مزایای کاشت دندان، ظاهر طبیعی آن است. در ظاهر نمی توان هیچ تفاوتی بین دندان های طبیعی و دندان ایمپلنت شده، مشاهده کرد. خدمات ارائه شده توسط دندان طبیعی، توسط دندان ایمپلنت شده نیز، ارائه می شود.

مزیت دیگر این پروسیجر، محکم قرار گرفتن پست، در استخوان فک می باشد. همین ویژگی مثبت باعث می شود که ماندگاری و طول عمر ایمپلنت، بیشتر شود.

بالا رفتن اعتماد به نفس و احساس راحتی شما در زمان برقراری تعاملات با افراد، مزیت دیگر این فرایند است. دیگر نگران این نیستید که در زمان صحبت کردن یا لبخند زدن، جای خالی دندان در دهان تان، باعث خجالت زدگی تان می شود.

دیگر مزیت کاشت دندان این است که برای محکم کردن دندان در دهان، نیازی به مداخله سایر دندان ها نیست. بنابراین، سایر دندان ها در معرض آسیب دیدگی قرار نمی گیرند.

ایمپلنت دارای ماندگاری طولانی مدت بوده و در صورت مراقبت صحیح می توانید سال ها از وجود آنها بهره مند شوید.

کاشت دندان فوری چیست؟

فرایند کاشت دندان به طور معمولا یک پروسیجر زمان بر است. علت زمان بر بودن آن، فواصل زمانی است که لازم است برای بهبود بافت ناحیه درمانی، سپری شود. در این فاصله، اگر بیمار نمی تواند بدون دندان بماند. دندانپزشک، روکش دندان موقت در همان روز جایگزاری ایمپلنت بر روی ایمپلنت قرار می دهد این کار در شرایطی امکان پذیر است که شرایط استخوانی بیماری ایده آل باشد. پس از جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک، روکش موقت برداشته می شود و روکش دندان دائمی جایگزین آن می گردد.

تراکم استخوان فک یکی از فاکتورهای تعیین کننده در موفقیت فرایند کاشت دندان است. در صورت تحلیل رفتن استخوان، نخست پروسیجر پیوند استخوان برای دستیابی به تراکم مطلوب انجام می شود. همچنین سلامت دهان و دندان و سلامت عمومی و عدم ابتلا به بیماری های عفونی یا بیماری های که با سیستم ایمنی بدن در ارتباط هستند نیز از عوامل تاثیر گذار بر روی نتیجه درمان محسوب می شوند.

هزینه کاشت دندان

هزینه کاشت دندان، متناسب با برند ایمپلنت و کشور تولید کننده آن، متفاوت است. پزشک متناسب با نیاز بیمار، ایمپلنت مناسب را انتخاب می کند. بعلاوه، گاهی به علت تحلیل رفتن استخوان، جراحی پیوند استخوان نیز مورد نیاز است. همچنین تعداد دندان های از دست رفته که نیاز به جایگزینی دارند در بیماران مختلف متفاوت است. همه این عوامل، هزینه نهایی کاشت دندان را تحت تاثیر قرار می دهد. در جلسه مشاوره با پزشک، وی با انجام بررسی های لازم، به شما در خصوص هزینه این درمان، اطلاع رسانی می نماید.

عوارض کاشت دندان

عوارض کاشت دندان با انتخاب متخصص، ارتباط مستقیم دارد. بررسی استخوان فک از نظر برخورداری از استحکام و تراکم استخوان کافی و مناسب، وجود فضای عرضی مناسب و متناسب با دندان های فک روبرو، بررسی عدم چسبندگی در لثه و انجام معاینات دقیق و تست های رادیوگرافی، همگی از جمله مواردی هستند که یک جراح خوب، با در نظر گرفتن آنها، از بروز عوارض جانبی بعد از جراحی کاشت دندان پیشگیری می کند.

برخی عوارض جانبی که ممکن است در صورت سپردن جراحی به دست یک جراح غیر متخصص رخ دهد شامل موارد زیر می باشد:

  • آسیب دیدگی اعصاب فک
  • مشکلات سینوسی
  • بی حسی در ناحیه لب
  • استقرار ایمپلنت در محل نامناسب و ایجاد شکل ظاهری نامطلوب

مراقبت های بعد از کاشت دندان

بعد از اتمام فرایند ، چند ساعتی طول می کشد تا تاثیرات بی حسی از بین برود. بهتر است در طول این مدت، استراحت کنید. در صورتی که احساس درد کردید، می توانید از داروهای مسکن تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید.

در طول 24 ساعت اول بعد از درمان، بمنظور حفظ جانب احتیاط بهتر است تنها نباشید و یکی از دوستان یا نزدیکان، در کنار شما باشد تا در صورت بروز مشکل، شما را یاری کند.

در طول چند روز بعد از کاشت دندان، گنجاندن غذاهای نرم در رژیم غذایی بسیار حائز اهمیت است. همچنین در طول بی حس بودن ناحیه درمان، مراقب باشید غذاها یا نوشیدنی های بسیار داغ میل نکنید تا به طور ناخواسته باعث سوختگی ناحیه دهان نشوید.

به هیچ عنوان خصوصاً در زمان جویدن غذا، به ناحیه کاشت، فشار وارد نکنید.

بهداشت دهان و دندان را طبق روال معمول، با دقت دنبال کنید. مسواک، نخ دندان و محلول دهان شویه را جهت نظافت دهان و دندان های خود مورد استفاده قرار دهید.

داوطلب خوب برای کاشت دندان

فاکتورهای متعددی وجود دارد که شما را بعنوان یک داوطلب خوب برای بهره مندی از پروسیجر کاشت دندان، واجد شرایط می کند.

  • سلامت لثه خوب: موفقیت در کاشت دندان با سلامت بافت لثه اطراف آن در ارتباط مستقیم می باشد. بیماری های لثه یا دیگر بافت های دهان، می تواند خطر بروز مشکلات را افزایش دهد. پزشک قبل از ورود به فرایند کاشت دندان، مشکلات لثه بیمار را درمان می کند.
  • تراکم استخوان کافی: ایمپلنت در استخوان فک انجام می شود و بافت استخوان از ایمپلنت، پشتیبانی می کند. به همین منظور لازم است از تراکم بالایی برخوردار باشد. در صورتی که این بافت استخوان به اندازه کافی متراکم نباشد، پزشک نخست، پیوند استخوان را انجام می دهد.
  • سلامت دهان خوب: برای اینکه یک داوطلب ایده آل برای کاشت دندان باشید، باید از سلامت دهان برخوردار باشید. در صورت وجود هر گونه مشکل مرتبط با سلامت دهان، پزشک نخست در خصوص رفع آن مشکلات اقدام کرده و سپس، کاشت دندان را انجام می دهد.

بهترین روش کاشت دندان کدام است؟

دو روش رایج ایمپلنت دندان و بریج به منظور جایگزینی دندان های از دست رفته مورد استفاده قرار می گیرد. هر کدام از این روش ها مزیت ها و ایرادات خاص خود را دارد. در ادامه به تعدادی از این موارد اشاره می‌گردد تا بتوانید تصمیم ‌گیری درستی داشته باشید.

یکی از مهم‌ترین مزیت های ایمپلنت نسبت به روکش این است که، دندان های اطراف آسیبی ندیده و سالم می ماند. در بریج دندان، از دندان های پیرامون به عنوان پایه استفاده می‌شود. به این نحو که دندان های اطراف تراشیده می‌گردد. اما در ایمپلنت این عمل به صورت مستقل انجام شده آسیب و لطمه ای بر دیگر دندان‌ها وارد نمی‌کند.

مزیت دیگر استفاده از ایمپلنت نسبت به انواع روکش، تحلیل نرفتن استخوان فک است. زیرا ایمپلنت مانند پیچی از جنس تیتانیوم بوده که در فک جایگذاری می‌شود و پس از مدتی کاملا محکم به استخوان فک جوش می‌خورد.

نکته مهم در ایمپلنت این است که نسبت به بریج ماندگاری و دوام بیشتری دارد. مراقبت و نگهداری از آن هایی که ایمپلنت شده اند بسیار راحت تر از بریج یا روکش است.

به طور کل مزیت های ایمپلنت نسبت به موارد مشابه بیشتر می باشد.